Training gezonde werkhouding


In ons werk belasten we allemaal ons lichaam op een bepaalde wijze. Als zorgmedewerker verzorgen we cliĆ«nten op bed en tillen we ze met hulpmiddelen, facilitaire medewerkers verplaatsten karren die zwaar beladen zijn en huishoudelijke medewerkers maken ruimtes schoon in allerlei houdingen. Maar ook de kantoormedewerkers en managers zitten te vaak lang stil in statische houdingen en lopen en staan te weinig op gedurende een dag. Al deze groepen lopen risico op klachten ten gevolge van een verkeerde werkhouding. 


Het is van belang dat een medewerker op een ergonomische wijze het werk uitvoert. Hierdoor wordt het risico op klachten van het bewegingsapparaat verminderd (vooral rug, schouders, nek). Daarnaast is voldoende in beweging zijn gedurende de werkdag een belangrijk preventief middel voor chronische ziekten.


In de training gezonde werkhouding werken we aan bewustwording van het belang van een goede werkhouding en voldoende bewegen en de risico's op de lange termijn. Ook hier gaat het om zorg voor jezelf; welke belemmerende overtuigingen zitten er bij jou in de weg om goed voor je lijf te zorgen tijdens je werk?

Per organisatie maken we een programma op maat, meestal is dit 2 per training met een groep van maximaal 8 personen omdat we ook echt gaan oefenen.

Er is een deel theorie en een deel praktijk. In de theorie gaan we in op hoe de spieren en gewichten werken tijdens belastende activiteiten en welke spieren je kunt gebruiken om gewrichten te beschermen. Er worden belastende werksituaties besproken met elkaar aan de hand van eigen voorbeelden. Tips om lichamelijke belasting te verlagen worden besproken evenals beginnende signalen van klachten en wat je dan kunt doen.

Daarna gaan we praktisch aan de gang, er wordt geoefend en verschillende werkhoudingen worden ervaren in de juiste houding. Eigen praktijkcasussen worden hierbij ingebracht.

Voor de meeste doelgroepen (huishoudelijk medewerkers, technische dienst, ICT, kantoormedewerkers, transportmedewerkers etc.) is er een training van 2 uur om inzichten te geven en te oefenen. Voor zorgmedewerkers besteden we veel tijd aan het werken met alle hulpmiddelen zoals de passieve en actieve tillift, hulpmiddelen voor kousen aantrekken, glij zeilen, draaischijven etc. De trainingen gezonde werkhouding voor zorgmedewerkers bedraagt daarom 3 uur.

Het regelmatig herhalen van trainingen op dit vlak houdt de focus bij de medewerkers op het belang van dit aspect, waardoor je medewerkers zo lang mogelijk gezond houdt.