Training gezonde werkhouding


In ons werk belasten we allemaal ons lichaam op een bepaalde wijze. Kantoormedewerkers, chauffeurs, beleidsmedewerkers en managers zitten vaak lang stil in statische houdingen en lopen en staan te weinig op gedurende een dag.  Zorgmedewerkers verzorgen cliĆ«nten  en tillen met hulpmiddelen, facilitaire medewerkers verplaatsten karren die zwaar beladen zijn en huishoudelijke medewerkers maken ruimtes schoon in allerlei houdingen en bewegingen.  Al deze groepen lopen risico op klachten ten gevolge van een verkeerde werkhouding of te weinig beweging op de lange termijn. Wat doe jij als werkgever hieraan op preventief vlak?

In de training gezonde werkhouding werken we aan bewustwording van het belang van een goede werkhouding en voldoende bewegen en de risico's op de lange termijn. Ook hier gaat het om zorg voor jezelf; welke belemmerende overtuigingen zitten er bij jou in de weg om goed voor je lijf te zorgen tijdens je werk?

Met de training krijgt de medewerker inzicht in hoe hij/zij een ergonomische wijze kan werken. Hierdoor verminderd de medewerker het risico op klachten van het bewegingsapparaat (vooral rug, schouders, knieen, nek). Daarnaast is er, indien nodig, aandacht voor praktische tips om in beweging te zijn gedurende de werkdag bij doelgroepen waar dit van toepassing is.  Medewerkers worden bewust van het feit dat bewegen een belangrijk preventief middel is voor chronische ziekten en de effectiviteit tijdens het werk.

Per organisatie maken we een programma op maat op basis van de doelgroep per training. Er is een deel theorie en een deel praktijk. Voor de meeste doelgroepen (huishoudelijk medewerkers, technische dienst, ICT, kantoormedewerkers, transportmedewerkers etc.) is er een training van 2 uur om inzichten te geven en te oefenen. Voor zorgmedewerkers zijn de trainingen 3 uur. We besteden daar veel tijd aan het oefenen om verantwoord te werken met alle hulpmiddelen zoals de passieve en actieve tillift, hulpmiddelen voor kousen aantrekken etc. De groepen bestaan uit maximaal 8 personen,

Het regelmatig herhalen van trainingen op dit vlak houdt de focus bij de medewerkers op het belang van dit aspect, waardoor je medewerkers zo lang mogelijk gezond houdt.